Ana içeriğe atla

Kayıtlar

mühendislik eğitimi - 2: intern mühendis

"Mühendislik eğitimi" başlıklı yazılardan bir dizi oluşturmayı düşünüyorum. Dizinin ilk yazısı yaz stajları alt başlığını taşıyordu. Bu kez konu intern mühendislik.  Yirmi yılı geçti üniversiteden "mühendis" unvanı ile mezun olalı. Kısa kesintileri saymazsak, okul bittiğinden bu yana mesleğimle ilgili işlerde çalışıyorum. Sanırım diğer meslektaşlarım da katılacaktır bu yazacaklarıma: mühendislik çalışma hayatında öğrenilir.  Dört yıl boyunca temel bilimlerle başlayıp, seçtiğiniz bölümün temel doğrularıyla devam eden bir eğitim alırız. Bu süre zarfında iki staj dönemi dışında gerçek dünya ile ilişkimiz yok denecek düzeydedir. İşin acısı, bizleri mühendis olarak yetiştiren akademisyenlerin de gerçek dünya ile ilişkileri zayıflamıştır.  Oysa tıp fakültelerindeki eğitimlerde, üçüncü-dördüncü sınıfla birlikte "klinik"ler başlar. Son yıl ise aday doktor olarak geçer. Bir yerde "usta"dan görerek, her aşamada ona sorarak deneyimler tıp fa

Mühendislik eğitimi - Yaz stajları

gençler çok içiyor Üniversiteden mezun olalı 21, yüksek lisansımı tamamlayalı ise 15 yıl oldu. Aradan bunca sene geçtikten sonra mühendislik eğitimi başlıklı bir dizi hazırlamak garip görünebilir. Ancak, dizinin ilk yazısı olacak Yaz Stajları konusuyla her yıl yüzleşiyorum. Sonda söyleneceği yekten yazayım: Durum her geçen yıl kötüye gidiyor. Mühendislik eğitimi ülkemizde dört yıl sürüyor. Kimi üniversitelerin uygulamaları farklı da olsa, genellikle üniversite giriş sınavında yapmış olduğunuz tercihin doğrultusunda yerleştirildiğiniz bölümü okuyorsunuz. Giderek çoğalan bu "kimi üniversitelerin uygulamasında" ise mühendislik başlığı altında yerleştiğiniz üniversitede, hangi mühendislik alanında uzmanlaşacağınızı / eğitim alacağınızı ilerleyen yıllar içerisinde yapıyorsunuz.  Bu dört yıllık eğitim boyunca iki staj yapmanız zorunlu. En azından elektrik-elektronik mühendisliği eğitimi için böyle. Bu stajlar, çok büyük oranda, ikinci ve üçüncü sınıfların bitimi ile ba

Search & Recommendation Engines PayTV

Kadıköy - 1990'lı yıllar Düzenli okuyucu edinememiş olmamın başta gelen sebebi bu sanırım. Tiramisu tarifi ile Baykuş Bar hakkında bir yazı aynı blogda yer alabilir ya da Sayısal Karasal Televizyon ile Sayısal Radyo yazıları. Sadece kitaplar ve filmler üzerine de bir blog oluşturabilir insan. Benim yaptığımı yapmak pek akıllıca bir iş değil. Farklı konular için bağımsız blog yapmayı da denedim bir dönem. Belki ilerleyen günlerde yeniden denerim. Bu uzun ve muhtemelen gereksiz paragrafın ardından buyurun bu yazının konusuna: Search & Recommendation Engines. Dilimize çevirirsek arama ve önerme motorları / sistemleri. PayTV ise abone olarak ya da ücret ödeyerek izleyebildiğiniz içerikler.  Öncelikle neden böyle bir araca ihtiyaç duyulduğu ile başlayayım. En temel neden televizyon izleme alışkanlığının değişmeye başlaması. Eskiden, ve aslında 40 yaş üzeri için bugün de büyük oranda, televizyon izlerken seçimlerimizi kanalları değiştirerek yapıyorduk/yapıyoruz. Kanalı

DVB-T2 Şebekesi kurulmalı mı?

Yazılarımı "etiket"liyorum. Bu sayede hem ben, hem okuyucularım belirli bir konuda daha önce yazdıklarıma ulaşabiliyor. Her yazının altında, yazının içeriğine uygun etiket bulunuyor. Belli başlı etiketleri, sayfanın üst bölümünde topladım. Bu yolla, bir şekilde sayfaya ulaşmış kişileri sürekli okuyucu haline dönüştürmeyi amaçladım. DTT, bu etiketlerden birisi. Digital Terrestrial Television yani Sayısal Karasal Televizyon kelimelerinin başharflerinden oluşan bir kısaltma. DTT etiketi altında sayısal karasal televizyon yayıncılığı konusundaki yazılarıma erişebilirsiniz. Yan taraftaki menüde görebileceğiniz gibi, bugün (10 Temmuz 2016) için DTT etiketli 100 yazı bulunuyor blogumda. Bu yazı, 100 numaralı olanı. 

LTE ve Yayıncılık

Elektrik Mühendisleri Odası'nın yayınladığı Elektrik Mühendisliği Dergisi'nin son sayısında, yeni mobil şebekenin karasal televizyon yayıncılığı ile ilişkisini irdeleyen bir yazım yer alıyor.  Yazıma aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz. Yazıda, ülkemizde henüz tamamlan(a)mamış frekans tahsis ihaleleri nedeniyle, karasal sayısal televizyon yayınlarının bulunmaması bir tehdit mi yoksa fırsat mı sorusunun yanıtını aradım. Bence bu soruyu birlikte aramaya devam etmeliyiz. Yanıtı o kadar kolay değil. Elbette, kimin için fırsat olduğu da ayrı bir soru!  Yazının bağlantısı: http://www.emo.org.tr/ekler/d217c4dba73e2e5_ek.pdf?dergi=1039

Yaramaz Çocukları İlaçlamayın! / Psikiyatrist Doktor Mutluhan İzmir

Antidepresan Tuzağı adlı kitabıyla yetişkinlerdeki ilaç kullanımına dair kaygılarını açıklayan Dr. Mutluhan İzmir, son kitabında çocuk ve gençlerin durumuna eğilmiş. Bundan yirmibeş sene öncesine kıyasla yüz (100) kat daha fazla görüldüğü ileri sürülen Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) teşhisi ve tedavisi kitabın ana konusu. Tıbbın kozmetikleşmesi, helikopter ebeveynlerin yetiştirdiği nesil, ilaç, endüstrisi ve genel anlamda sektör haline dönüşen sağlık, Mutluhan hocanın Tıp Bu Değil serisindeki yazılarından aşina olduğumuz konular. Tıbbın kozmetikleşmesi ifadesini kitabı okuyana kadar duymuş değildim. İşin doğrusu hasta olmadan ve hasta olmadığını bilerek, sadece kimi özelliklerini daha iyileştirmek adına (hafıza, konsantrasyon gibi) "ilaç" kullanan birilerini olduğuna inanmak istemiyorum. Her ilacın yan etkilerinin bulunduğunu ve "zorunlu" olmadıkça ilaç kullanmanın "akıllıca" olmadığını düşünüyorum. Hatta kimi durumlarda, ilaç kulla

Le musée gourmand du Chocolat - Gurme Çikolata Müzesi Paris

Paris ve müze kelimeleri yanyana geldiğinde akla ilk gelen mekanlardan sayılmasa bile, en lezzetli olanı, hiç şüphesiz Gurme Çikolata Müzesidir. Çikolatanın ve dolayısıyla aslında kakao bitkisinin tarihiyle başlayan müze, üç bölümden oluşmuş. Milattan önce kakao ile başlayan hikaye, Amerika'nın keşfi ve kakaonun Avrupa'ya ulaşması sonrası başka bir boyut kazanmış. Müzeyi tanıtmak amaçlı bu kısa yazıda kakaonun tarihçesini anlatmam olacak iş değil elbette. Dönemleri, yörelerden gelen eşyalar ve fotoğraflar ile canlandırmışlar. Müzeyi gezmeniz bittiğinde ise sizi bir sürpriz bekliyor: Çikolata yapımı gösterisi. Hem de dilerseniz İngilizce anlatım ile :)

Kuğulu Park civarının yeni kahve dükkanı: Padam

Denk geldikçe keyifli vakit geçirdiğim mekanları siz kıymetli okuyucularımla paylaşıyorum. Bugüne değin iki kez kahve içtiğim Padam , Kuğulu Park yakınlarında özenli hazırlanmış kahveler ve yiyecekler sunan bir mekan.  Yerini tarif etmek gerekirse, Kuğulu Park'ın yanından Atatürk Bulvarı'na çıkan sokak desem sanırım yeterince açık olacak. Atatürk Bulvarı üzerindeki Dost Kitabevi'nin komşusu aynı zamanda. Başka bir tarif ise Kıtır'ı biraz geçince... Soğuk demleme kahvesini ve espresso bazlı kahvelerini özellikle öneririm. Soğuk demleme düzeneğini görmek için bile olsa, yolunuz oradan geçiyorken uğramalısınız. Buzlu suyun damlalar halinde dökülmesi ile hiçbir sıcak işleme tabi tutulmayan kahvenin filtreden geçmesi ile elde edilen kahve, bir gün kadar bekletildikten (dinlendirildikten) sonra sunuluyor.  soğuk kahve demleme düzeneği sol tarafta görülebilir Espresso makinesi, özel ayarlamalara izin veren bir modelmiş. Mekanın b aris tasının anlattığına gör

Technicolor ve beIN işbirliği ile 4K yayıncılıkta yeni dönem

Technicolor ve beIN şirketlerinin adlarını duymamış olabilirsiniz. Özellikle Technicolor, son kullanıcıya doğrudan hizmet / cihaz satışı yapmayan bir şirket. beIN ise, ülkemizin en fazla aboneye sahip payTV operatörü durumundaki Digitürk'ü satın alan grup. Geçtiğimiz hafta içerisinde, basın duyurusuyla Ultra High Definition (UHD) yayıncılıkta işbirliğine gittiklerini açıkladılar. Halihazırda devam eden Avrupa Futbol Şampiyonası Fransa 2016'da çeyrek final, yarı final ve final maçlarını (toplam 7 maç) ülkemizin de içinde bulunduğu MENA ( M iddle E ast & N orth A frica : Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesine 4K yayınlayacaklar.  Aşağıda, Türkçe olarak, şirketlerin basın açıklaması yer alıyor. 

Bayram Usta Yaprak Kebap, Yıldız / ANKARA

Ünü kulaktan kulağa yayılan mekanlardan birisi Bayram Usta. Çankaya'dan Oran yönüne giderken solunuzda Korman sitesini gördüğünüzde sol tarafa yanaşın. İlk kavşaktan sola döneceksiniz, Ukrayna caddesi, bu döndüğünüz yokuş aşağı doğru giden caddenin adı. İşte Ukrayna caddesinde sol kolunuzda kalacak Bayram Usta / Yaprak Kebap adlı mekan.  Oran yönünden Yıldız'a doğru inerken ise Yıldız dolmuşlarının son durağını referans noktası olarak alabilirsiniz. Yıldız dolmuşlarının son durağının olduğu kavşaktan sağa dönmeniz gerekiyor. Bir başka referans noktası ise elbette Hollanda Elçiliği. Elçilik ile yolun ters taraflarında kalıyor, buna dikkat etmek gerekli.  Bayram Usta, aslında Konya yolu üzerinde açılmış ilk olarak. Lezzetli kebaplarına ilişkin ilk yorumlar o günlerden. Yıldız'daki mekana gittiğimde servis oldukça hızlıydı.  Humus, yoğurtlu semiz, salata ve ezme ikram olarak sunuluyor Meşhur yaprak kebabı Adından anlaşılacağı üzere yaprak kebabı ile ünlü. Ant

Avrupa futbol şampiyonasını kim kazanır?

Paris, 2014 Bir hafta süren anket tamamlandığında, henüz gruplarda ilk iki maç bitmişti. Gruplardan çıkmayı garantileyen takımlar belli olsa bile, son 16'ya kimlerin kalacağı net değildi henüz. Ankette en çok oyu Almanya aldı. Fransa, İspanya ve Türkiye ise eşit sayıda oy aldılar. Bakalım, Fransa 2016'yı kim kazanacak... 17 Haziran 2016 saat 5.20 itibariyle Almanya'ya 3 oy gelmiş. Türkiye, Fransa ve İspanya için ise birer oy var. Kimbilir belki Galler şampiyon olur. Anketin tamamlanması için iki gün kaldı. Halen oy kullanabilir, oyunuzu değiştirebilirsiniz... Anketin ardından Taylan KARA'nın değişik isimli, değişik romanı "Cölanj" üzerine bir not yayınlayacağım. Sorumuz Avrupa futbol şampiyonasında kimin şampiyon olacağı. Ben dört artı bir aday sunuyorum. Adaylardan üç tanesi, kupayı kazanabileceğini düşündüğüm takımlardan, dördüncüsü gönlüm şampiyonu ve neden olmasın :) son takım ise bu dördün dışında bir takım şampiyon olur diyenler için. Açık uçlu

Televizyon yayınları AB üyesi ülkelerde sayısal karasaldan izleniyor

Ankara'da DVB-T2 modülasyonu ile 4K yayın denemelerinin başlaması , akıllara yeniden sayısal karasal televizyon tartışmalarını getirdi. Son dönemde, blogda konu ile ilgili bir kaç yazı yayınladım. Bu kez, Eurobarometer adlı rapor dizinden Mayıs 2016 tarihli E-Communications and the Digital Single Market başlıklı raporda yer alan iki istatistiği değerlendirmek istedim.  Eurobarometer raporlarını blogda daha önce de konu etmiştim . Televizyon yayınlarına erişim ile ilgili sayılar çok dikkat çekiciydi. Mayıs 2016'da yayınlanan ve 2015 verilerini içeren raporda , TV yayınlarına erişim ile ilgili oranlar ise daha da ilginç. Malum, bilgi sahibi olmadan ahkam kesmek ülkemizin geleneksel sporları arasında yer alır. Televizyon yayıncılığı, hele bu yayınların iletimi gibi, özel bilgi gerektiren bir konuda bile ahkam kesenlerden geçilmez. Sayısal karasal bitti, Avrupa'da kimse izlemiyor onu diyenlere eminim sizler de rastlamışsınızdır. Oysa rakamlar öyle söylemiyor. Aşağıdaki gr

Sayısal karasal televizyon yayınları tarihinde dönüm noktası: TRT 4K DVB-T2 platformunda

Gerçekten haber değeri olan, dünya çapında önemli bir gelişme: sayısal karasal televizyon yayıncılığında bir kilometre taşı. 2 Haziran 2016 tarihini bir yerlere not etmekte yarar var. Karasal da neymiş, bitmiş teknoloji diye birileri ahkam keserken, kaliteli yayının karasal platformdan yapılabileceğini gösterdi TRT.  Twitter'dan takip ettiğim hesaplardan birisinden ve TRT'nin haber bültenlerinden öğrendiğime göre 2 Haziran 2016 tarihinde TRT, 4K yayınlarını DVB-T2 HEVC formatında, Ankara'da UHF 56. kanaldan "ücretsiz" olarak yayınlamaya başladı.  TRT4K Yayını bugünden itibaren Karasal Verici DVB T2 ile Ankara Dikmen UHF56.kanaldan deneme yayınına başladı. pic.twitter.com/5XbVb2zjkG — Hikmet KOCAMAN (@HikmetKOCAMAN1) 2 Haziran 2016 Bu yayının DENEME yayını olduğunun altını çizmek gerekiyor. Düzenli bir yayın değil şimdilik. Bu yüzden kesintiler, sorunlar, format denemeleri yaşanabilir.  Bu noktada akıllara ilk gelecek soru yayını nasıl izle

Küçükkuyu'nun büyük lezzeti: Sole Mare Cafe

Meksikalı balıkçının hikayesini biliyorsunuzdur  muhtemelen. Meksika’nın sakin bir balıkçı köyüne tatil için gelen genç "girişimci" sabahları o günün ihtiyacı kadar balık tutup, geri kalan zamanını ailesiyle keyfince geçiren bir adam farketmiş. Bir sabah yolunu kesmiş: “ Kaç gündür seni izliyorum. Sabahları birkaç balık avlayıp sonrasında keyif yapıyorsun ailenle. Oysa avlayabileceğin daha tonlarca balık var. Seninle bir şirket kuralım, gemiler alalım ”.  Balıkçı, “ sonra ” demiş.  “ Sonra o gemilerden oluşan bir filo kurarsın. Sonra şirketini borsaya açarız ve sen de keyfin için balık tutup, günün geri kalan zamanında ailenle birlikte olursun .”  diye devam etmiş girişimci.  Balıkçı, “ ben zaten hergün bu son söylediğini yapıyorum ” demiş ve gitmiş. Elbette eğitimden sağlığa bir çok hizmetin paralı hale geldiği günümüz dünyasında, Meksikalı balıkçı gibi geleceğimizden endişe etmeden yaşama şansımız yok belki. Gene de paranın amaç mı araç mı olduğu kimilerince kar

Blogda en çok görüntülenen, kitap etiketli, üç yazı

Blogda hangi yazının kaç kez görüntülendiğini takip ediyorum. Derdim daha çok görüntülenen yazılar gibi yazılar hazırlamak değil. Sonuçta bir yazıyı ilginç kılan, daha çok görüntülenmesini sağlayan sadece yazının içeriği değil. Ülkenin gündemi de çok etkili.  Blogda belli başlı beş etiket bulunuyor. Aslında etiket sayısı çok, ancak yazıların konularını içeren etiket sayısı beş diyebiliriz. Diğer etiketler, aslında bu konuların alt başlıkları. Wordpress'te böyle bir sınıflandırma olanaklıydı, etiketler arası hiyerarşi. Blogger'da ise yok, en azından benim bildiğim kadarıyla yok.  Kitap, teknik, gezi, mekan ve Ankara blogda öne çıkan konular ve etiketler. Elbette bir dönem daha çok yazdığım tiyatro ve film etiketleri halen duruyor. Bu yazı ile birlikte, bu beş etiket için en çok ve en az görüntülenen beş yazıyı sıralayacağım. Yazının başlığının yanında, parantez içerisinde sırasıyla, yayın tarihi ve görüntülenme sayısı yer alacak. 11 Mayıs 2020 20.26  itibariyle Kitap